Pedro J. Bel Caldú:
La lloseta i la culla eren los sistemes mes primitivos de posar trampes al moixóns. La culla es un clotet redó d'uns 12 cms de fondo i un atre tant de diámetro, fet damunt d'una roca a on s'hi acumule aigua de la pluja o s'hi ha de portar, si no plou per a que los moixóns s'acostumon a anar-hi a beure. Lo mecanisme consistix en posar una llosa de pedra que, al caure, tapare tot lo forat, se eixecave apoyan-la a enterra per un costat que se sostenie en possició oblicua en un kit de cuatre tochets. La clave ere lo tochets mes curt d'uns cinc o sis cms i amplet , de uns 2, cms. (si algú ho vol probar li recomanaría un palito de gelat tipo Magnum). Un tocho, de la medida adecuada aguante la llosa des de la punta hasta la part de dalt del tochet curt i els atres dos van des de cada lateral de la llosa a la part d'avall del tochet curt. Quan lo moixonet entre a beure, mou un dels tochos laterals i dispare tot lo mecanisme, cau la llosa i lo moixó quede atrapat dins de la culla o davall de la llosa según sigue el cas. A la llosa (sense culla) s´hi a de posar algún cebo (olives, grans de raïm, etc.) per a atraure al moixó. Jo, de menut, vaig cassar un gacho, vaig clavar la ma davall de la llosa i me va mossegar molt fort lo dit. Encara hi porto lo sinyal. Ha y fet un dibujet poc traçós per que done una idea de com se monte la culla. Segur que algú mel pot millorar.
dimarts, 20 de novembre del 2018
lloseta, culla
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dilluns, 19 de novembre del 2018
Chapurrao, gastronomía
Com veéu, chapurriau o chapurrao tamé se fa aná a la gastronomía, y no signifique per a res parlá mal un idioma com diu la RAE y tota la brossa catalanista.
Chapurriau. Aragón.
Variante del aguamiel.
Mantellina
Se considera la versión suave, en algunos casos se denomina femenina, del Chapurrao. Se prepara de la misma forma, zumo de naranja, o de limón, o combinados, pero se sustituye el anís por mistela, más suave y dulce.
Chapurrao de Caravaca
Versión enriquecida del chapurrao con miel, azúcar y canela. Habitualmente se endulza la bebida con miel, lo que le da un color característico. La canela aromatiza el resultado final, pero no siempre se usa. También es costumbre extendida rebajar la bebida con un poco de agua.
U hay trobat aquí :
de fuegos y brasas label Chapurrao
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