Al Matarraña ñan dos graveres prinsipals:
aridoscurto.es
y
áridos Fabre y Abás (cap de bolo li diuen al segón)
les dos a Valderrobres.
Apart ña algún esgarrapadó que carregue los argadells a aumostades.
La mola se alimente en estos códols. Pa qué vols una pala carregadora si tens un roquerol?
aridoscurto.es
y
áridos Fabre y Abás (cap de bolo li diuen al segón)
les dos a Valderrobres.
Apart ña algún esgarrapadó que carregue los argadells a aumostades.
La mola se alimente en estos códols. Pa qué vols una pala carregadora si tens un roquerol?
Lo sauló es arena que se forme de la descompossisió del granito.
Lo siñó dotó li va di:
- Aixó es un cólic nefrític, -
y ell li va preguntá:
- Y aixó es grave?, -
- Y aixó es grave?, -
y li va contestá lo dotó:
- no, es grava, arenilla. Ha de beure aigua de la fon del riñó, davall del Pantano de Pena.
- no, es grava, arenilla. Ha de beure aigua de la fon del riñó, davall del Pantano de Pena.
Foto de http://www.aridsgarcia.com/ca/productes/saulo
https://ca.m.wikipedia.org/wiki/Sauló
https://ca.m.wikipedia.org/wiki/Sauló
El sauló o gravella és l'arena que resulta de la descomposició dels granits. Dins l'àrea climàtica mediterrània, les roques granítiques poden alterar-se amb una relativa facilitat. L'acció de les aigües carregades de gas carbònic converteix el feldespat en argila, la mica en productes ferruginosos i el quars en masses de sorra silícia. El granit, en conseqüència, es comporta, en certes condicions climàtiques, com una roca de poca resistència. Dins el paisatge morfològic constitueix els sectors deprimits i de pendent suau.
Infotaula de roca
Sauló
granit
El sauló (80% sorres, 4% llims i 16% argiles) té una textura Franco-Arenosa, per tant té la millor textura possible [Cal aclariment]. És per això que s'hi elaboren uns vins blancs de tanta qualitat. Es caracteritzen per ser moderadament profunds, amb un drenatge molt fort, gran permeabilitat, textures gruixudes i amb uns nivells de matèria orgànica molt baixos i amb alta erosionabilitat i transportabilitat. Aquesta textura és especialment favorable a l'elaboració de vins blancs de qualitat, unint finor, aroma i lleugeresa. Són apropiats també per a l'elaboració de vins negres delicats amb varietats determinades.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Se borren los comentaris, no pergáu lo tems.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.